Veel verkoopdruk op de $10.000, een gebrek aan volatiliteit en een moeilijke tijd voor de Bitcoin-mijnwerkers houden de prijs laag.
In het kort
- Bitcoin heeft sinds begin juni een bearish trend gevolgd, nadat het herhaaldelijk werd afgewezen bij de $10.000 mark.
- De verminderde volatiliteit in de Bitcoin-markt kan de interesse van speculanten en handelaren hebben doen afnemen.
- Plotselinge veranderingen in de Bitcoin-hashkoers hebben geleid tot een plotselinge stijging van de moeilijkheidsgraad, waardoor de inkomsten van mijnwerkers dalen.
Sinds begin juni is de prijs van de Bitcoin (BTC) geleidelijk aan aan het afbrokkelen, van een piek van meer dan $10.000 op 2 juni, tot onder $9.000 eerder deze week.
Bitcoin herstelde zich toen tot $9.400, maar de prijs daalt weer. Het is nu 1,28% lager dan de huidige prijs van $9.359 en 1,8% lager dan vorige maand.
En het lijkt erop dat het falen van Bitcoin Code om door $10.000 heen te breken een probleem is geweest.
„Bitcoin verloor veel kracht na zoveel afwijzingen op $10.000. Als we rekening houden met alle fundamentele cijfers, blijven de vooruitzichten van Bitcoin op de lange termijn helaas sterk, dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat we Bitcoin op de korte termijn niet onder de $9.000 zullen zien uitglijden“, vertelde Lorenzo Stroe, marktanalist bij FXStreet, aan Decrypt.
Waar is de volatiliteit gebleven?
Bitcoin is typisch een vluchtige cryptocurrency, met een gebruikelijke 7-daagse gemiddelde volatiliteit van twee tot vier procent. Handelaren zijn in staat om te profiteren van deze volatiliteit, ten goede of ten kwade. Maar de prijs van Bitcoin is de afgelopen week ongewoon vlak geweest.
„De stabiele prijs lijkt de speculanten te hebben verjaagd.“ Mati Greenspan, oprichter bij Quantum Economics, vertelde Decrypt.
De gemiddelde 30-dagen volatiliteit voor Bitcoin zit nu op slechts 2,5% volgens Buy Bitcoin Worldwide’s volatility tracker – en benadert de laagste waarde tot nu toe in 2020.
Dit heeft ook een domino-effect op de handelsvolumes. Het dagelijkse handelsvolume van Bitcoin is nu $19 miljard, een daling van meer dan 30% in een week en 50% in een maand. Het raakte zijn laagste waarde in 2020 ver op 14 juni – wat niet veel goeds belooft.
Bitcoin-mijnwerkers hebben het moeilijk
Bitcoin heeft de afgelopen maanden ook zijn gemiddelde hash-ratio gezien – de verwerkingscapaciteit op het netwerk – en heeft in de maanden maart, mei en juni 2020 back-to-back lagere pieken geregistreerd. Dit geeft aan dat mijnwerkers het netwerk in het algemeen verlaten na de derde blok beloning van Bitcoin (waar de inkomsten van mijnwerkers gehalveerd werden).
Het 7-daagse gemiddelde hashtarief zit momenteel op precies 110 EH/s, een daling van meer dan 120 EH/s op het hoogtepunt van dit jaar.
Het Bitcoin-netwerk past de moeilijkheidsgraad ongeveer elke twee weken automatisch aan om ervoor te zorgen dat de blokken met tussenpozen van 10 minuten worden ontdekt. De hashsnelheid van Bitcoin is echter nogal wisselvallig, waardoor de moeilijkheidsgraad abrupt verandert. Op 16 juni heeft de hashrate van Bitcoin zijn hoogste positieve moeilijkheidsaanpassing in meer dan twee jaar ervaren, nadat het 15% had gewonnen, waardoor het moeilijker werd om het te ontginnen.
„De lange termijn fundamentals voor Bitcoin blijven sterk, maar we hebben een consistente weerstand gezien van $10.000, omdat de verkoopdruk na het halveren blijft bestaan en de mijnwerkers nog steeds proberen uit te vinden hoe ze zich kunnen aanpassen aan de nieuwe blokreductie en de moeilijkheidsgraad. Ook de volatiliteit is laag geweest. Als de macrosituatie normaliseert, kunnen we later op het jaar steun zien voor een gestage, bescheiden run,“ zei Micah Erstling, een handelaar bij de handelsfirma GSR.
Dat wil zeggen, als de aandelenmarkt niet weer neerstort.